Elektrische opvolger van de Volvo XC60

De nieuwe Volvo EX60

Met het uitgebreide aanbod van elektrische modellen bij Volvo, schuift er een nieuw model bij aan. De elektrische Volvo EX60 wordt aan het assortiment toegevoegd als opvolger van de XC60. Naar verwachting zal de EX60 vanaf 2026 wereldwijd in de showrooms staan. Deze middelgrote SUV zal concurreren met modellen zoals de Tesla Model Y, Audi Q4 e-tron, BMW iX3, Lexus RZ en de volgende generatie van de Mercedes EQC, namelijk de Mercedes EQC SUV.

Nieuw platform

Vergeleken met de Volvo EX90 zal de EX60 waarschijnlijk een heel ander platform krijgen. Dit nieuwe platform wordt ook wel het GPA-platform genoemd, wat staat voor ‘Global Product Architecture’. Het GPA-platform beschikt over een dubbele bedrijfsspanning van 800 volt en dit resulteert in hogere prestaties, sneller opladen en een lager gewicht en installatieruimte van de bedrading.

Het GPA-platform van de EX60 is geavanceerder dan het SPA 2-platform van de EX90. Met de komst van de EX60 zal Volvo niet stoppen met het produceren van de XC60-hybride, omdat de vraag naar deze plug-in hybride elk jaar toeneemt. De afschaffing van hybridemodellen zal geleidelijk verlopen.

Vernieuwde batterijen

Met de samenwerking tussen Volvo Cars en Northvolt worden er nieuwe batterijen ontwikkeld en geproduceerd. De Volvo EX60, die deel uitmaakt van de tweede generatie EV’s, zal de eerste elektrische Volvo zijn die zal beschikken over deze batterijen. Deze batterijen hebben een verbeterde lithium-ion batterijtechnologie die zorgt voor snellere laadtijden en meer actieradius. Verder in de toekomst zullen de modellen van de derde generatie EV’s een actieradiusbereik hebben van 621 mijl, oftewel 1000 km en zullen de laadtijden worden gehalveerd.  

De Volvo EX60 zal met de nieuwste technologieën en dual-motor aandrijflijnen een systeemvermogen kunnen behalen van 400 kW, oftewel 536 pk. Door de innovaties is er minder interne weestand van de batterijcellen, een verbeterd thermisch beheer en een aangepast ontwerp van het gehele hoogspanningssysteem heeft de nieuwe EX60 een laadvermogen van 200 kW. Door dit systeem zullen de laadtijden aanzienlijk afnemen.

Met de nieuwste elektrische modellen zal Volvo bidirectioneel laden aanbieden. Met bidirectioneel laden is het mogelijk om de batterij van de auto te gebruiken als opslag voor zonne-energie. Dit systeem kan helpen bij het verlagen van energiekosten en is handig voor het gebruik van apparaten, gereedschappen en gadgets tijdens het kamperen of op de werkplek.

Nieuw infotainmentsysteem

De nieuwe Volvo EX60 zal worden uitgerust met een volledig nieuw infotainmentsysteem op basis van Android. Het nieuwe infotainmentsysteem zal beschikken over:

  • Een groot centraal touchscreen
  • Een informatiesysteem voor de bestuurder met hoge resolutie
  • Een eenvoudige gebruikersinterface
  • Responsieve interactie
  • Gemakkelijk te bekijken informatie
  • Optionele head-up display 

De volgende generatie Volvo EV’s zullen functioneren op hun eigen besturingssysteem, genaamd Volvo Cars.OS. Het infotainmentsysteem wordt aangedreven door Android Automotive OS, wat deel uitmaakt van Volvo Cars.OS. Klanten kunnen dezelfde mobiele app gebruiken om toegang te krijgen tot de verbonden autofuncties die beschikbaar zijn in alle Volvo-modellen. De EV’s kunnen worden verbonden met andere ecosystemen, zoals huisapparaten.

Met de verbondenheid is het mogelijk voor klanten om apparaten te bedienen met hun eigen stem. Vanuit huis kunnen klanten het opladen, het klimaat in de auto en nog veel meer controleren. Daarnaast kunnen klanten vanuit de auto ook thuisfuncties bedienen, zoals het licht inschakelen of de garagedeur openen.

De volgende generatie Volvo EV’s zullen beschikken over configuraties die al hardware-klaar zijn voor hoogwaardige functies. Als deze functies niet aangeschaft zijn bij de aankoop of lease van de auto, kunnen deze later nog worden aangeschaft en worden gebruikt. Deze functies kunnen draadloos naar de auto worden geïmplementeerd en kunnen op afstand steeds worden bijgehouden en verbeterd. Bovendien is het ook mogelijk om bepaalde functies aan te schaffen via de mobiele app.

Veiliger onderweg

De nieuwste Volvo modellen worden steeds veiliger en dat is ook te zien in de nieuwste EX60. Het beschikt over ultrasone sensoren, camera’s en radars. Daarnaast bevat de EX60 ook over een LiDAR-sensor, die gemonteerd is op het dak. Met de LiDAR-sensor is het mogelijk om 250 meter vooruit te kijken om te zien wat er verderop bevindt. Dit systeem werkt ook zelfs in volledige duisternis.

Bovendien heeft Volvo ook nieuwe intelligentiefuncties ontwikkeld voor het interieur van toekomstige modellen. Het zal waarschijnlijk een systeem aanbieden voor het begrijpen van de bestuurder in de EX60. In de cabine zullen er twee camera’s zijn die ervoor zorgen dat de bestuurder niet slaperig, afgeleid, dronken of ziek is. Naast dit veiligheidshoogtepunt, is er ook een ander hoogtepunt, namelijk het interne radarsysteem. Met dit systeem wordt voorkomen dat er een kind of huisdier wordt achtergelaten.