Innovatieve technologieën op het gebied van veiligheid, bediening en dagelijks gebruik

Vijf te gekke innovaties van de Volvo EX30

In een tijdperk waarin technologie voortdurend evolueert om ons leven te vergemakkelijken, zet de 100% elektrische Volvo EX30 een belangrijke stap vooruit. Deze compacte, volledig elektrische SUV is uitgerust met innovatieve technologieën op het gebied van veiligheid, bediening en dagelijks gebruik. We presenteren hier vijf revolutionaire kenmerken die de nieuwe EX30 een indrukwekkende impact geven, met enkele exclusieve primeurs!

Infotainmentsysteem updates

Laten we starten met de vooraf geïnstalleerde Google-apps en -diensten, waarmee het 12,3-inch touchscreen-infotainmentsysteem van de Volvo EX30 net zo intuïtief werkt als je smartphone en volledig geïntegreerd is met je digitale leven. Of je nu realtime verkeersupdates wilt tijdens het navigeren, in contact wilt blijven met de buitenwereld, je thuisapparaten wilt bedienen, of wilt genieten van entertainment zonder je aandacht van de weg te halen - de EX30 biedt het allemaal.

Met de geïntegreerde Google Maps ontvang je handige informatie over de actieradius van de EX30, het geschatte accuniveau bij aankomst en beschikbare laadstations onderweg. Daarnaast kun je via de Google Play Store je favoriete apps installeren, en met de spraakgestuurde Google Assistent allerlei vragen stellen en opdrachten laten uitvoeren. Bovendien hoef je je de komende vier jaar geen zorgen te maken over kosten, aangezien de geïntegreerde Google-services en de internetverbinding gratis zijn.

Eenvoudig parkeren

Parkeren wordt met de Volvo EX30 een moeiteloze en stressvrije ervaring, dankzij de geavanceerde Park Assist Pilot. Met deze functie kan de auto volledig zelfstandig parkeren. Het systeem identificeert beschikbare parkeerplaatsen aan beide zijden van de auto en toont voorgestelde parkeerplekken op het display. Door simpelweg de gewenste parkeerplek te selecteren, manoeuvreert de EX30 zelfstandig naar de bestemde plek.

Of het nu gaat om sturen, voor- en achterwaarts bewegen of remmen, de auto regelt alle handelingen automatisch. Er is geen handmatige interventie nodig, behalve om alert te blijven voor eventuele obstakels die het parkeerproces kunnen verstoren. De Park Assist Pilot is geschikt voor veelvoorkomende parkeersituaties en biedt tevens ondersteuning bij het verlaten van krappe parkeerplekken. Een veilige en comfortabele oplossing!

360°-camera met 3D-weergave

Hoewel het mogelijk niet altijd praktisch is om gebruik te maken van de Park Assist Pilot bij elke parkeersituatie, blijft het essentieel om te allen tijde een duidelijk overzicht te hebben van de omgeving rondom de auto, vooral bij het navigeren in beperkte ruimtes. In dergelijke gevallen biedt de 360°-camera met 3D-weergave een handige functie die bijdraagt aan een gevoel van rust en de kans op parkeerschade vermindert.

Dankzij een slimme samenvoeging van beelden van diverse camera's rondom de auto geeft het display een volledig bovenaanzicht van 360°, inclusief zowel de auto als de directe omgeving. In combinatie met bewegende hulplijnen die zich aanpassen aan het stuur, krijg je een helder beeld van de afstand tot de stoeprand of wegbelijning, wat het parkeren aanzienlijk vereenvoudigt. Bovendien kun je ervoor kiezen om naast het bovenaanzicht ook een 180° voor- of achteraanzicht van de auto te bekijken, samen met een virtuele weergave van de omgeving. Hierdoor lijkt het alsof je van buiten de auto toekijkt terwijl je de auto parkeert.

Hulp bij rijstrookwissel

Een extra innovatie die de Volvo EX30 kenmerkt, is Lane Change Assist. Deze functie maakt deel uit van het uitgebreide Pilot Assist-systeem, waarmee de auto deels autonoom kan rijden. Met Pilot Assist kun je in feite gebruikmaken van cruise control, waarbij de auto automatisch de snelheid aanpast om een veilige afstand tot de voorligger te behouden en zelf het stuur hanteert om in het midden van de rijstrook te blijven.

Lane Change Assist voegt hieraan toe door Pilot Assist te ondersteunen bij het veranderen van rijstrook. Wanneer de situatie geschikt is, hoeft de bestuurder van de EX30 alleen de richtingaanwijzer in te schakelen om de rijstrookwissel te voltooien. Deze functie werkt echter alleen buiten stedelijke gebieden, op wegen met meerdere rijstroken en bij snelheden tussen 65 en 130 km/uur.

Het is belangrijk op te merken dat Pilot Assist een hulpsysteem is dat is ontworpen om het rijden veiliger en ontspannener te maken, maar het neemt niet volledig de controle over. Hoewel de auto voortdurend het omliggende verkeer en de wegmarkeringen in de gaten houdt, moet de bestuurder te allen tijde het stuur vasthouden en attent blijven. Pilot Assist geeft aanwijzingen voor het sturen en waarschuwt als er geen reactie van de bestuurder komt. Als er geen reactie is, kan de auto zelfs volledig tot stilstand komen.

Deur-openingswaarschuwing

In het hedendaagse stadsverkeer, waar fietspaden langs geparkeerde auto's steeds drukker worden, biedt de Door Opening Alert-functie een belangrijke veiligheidsvoorziening waar Volvo EX30-chauffeurs enorm van zullen profiteren. Deze feature vormt een aanvulling op ons Blind Spot Information System (BLIS) en maakt gebruik van achterwaartse radars om naderend verkeer, zoals fietsers, te detecteren. Wanneer je geparkeerd staat en het portier wilt openen om uit te stappen, geeft de auto een waarschuwing als er een weggebruiker nadert. Deze nieuwe functie draagt bij aan het voorkomen van ongelukken, zoals een passerende fietser die tegen een openzwaaiend portier van de geparkeerde auto botst.

De waarschuwing wordt op twee niveaus gegeven. Naast het oplichten van een lampje in de betreffende buitenspiegel, klinkt er ook een waarschuwing via het centrale beeldscherm. Bij dreigend aanrijdingsgevaar wordt het waarschuwingssignaal luider en urgenter, terwijl het lampje begint te knipperen.