Het is belangrijk om uw bandenspanning op peil te houden

Het is van belang om de bandenspanning van uw auto regelmatig te controleren. Het behouden van de juiste bandenspanning brengt veel voordelen met zich mee, zoals een lager brandstofverbruik, verlengde levensduur van de banden, meer rijcomfort en een verhoogde veiligheid op de weg. 

 

Het vinden van de juiste bandenspanning

Niet iedere auto heeft dezelfde bandenspanning, dit kan verschillen per auto. Het varieert afhankelijk van factoren zoals het gewicht van de auto, de bandenmaat, het ontwerp en de belading ervan. In elke auto is de aanbevolen bandenspanning te vinden, maar de exacte locatie kan variëren afhankelijk van het voertuigmodel. De aanbevolen bandenspanning is te vinden in de instructiehandleiding, op de deurpost aan de bestuurderskant, in het brandstofklepje en tegenwoordig bij moderne auto’s ook op het informatiescherm of dashboard. De meest voorkomende plek bevindt zich aan de binnenkant van de deurpost van de bestuurderskant. De bandenspanning wordt gemeten in bar. Als de bandenspanning lager is dan de aanbevolen waarde, dan moet er actie ondernomen worden.

De voordelen van de juiste bandenspanning

Met de juiste bandenspanning heeft de auto minder rolweerstand op de weg, wat leidt tot een verminderd brandstofverbruik. De banden rollen soepeler over de weg, waardoor er minder energie nodig is om het voertuig voort te bewegen. Daarnaast zorgt de juiste bandenspanning ook voor een langere levensduur van de banden. Met een lage bandenspanning kan er ongelijkmatige slijtage ontstaan, omdat bepaalde delen van de band overmatig worden belast. Bovendien zorgt het ook voor een betere stabiliteit van de auto. De banden hebben gelijkmatiger contact met het wegdek waardoor de auto een betere grip en controle heeft, vooral bij hogere snelheden en in bochten. Het handhaven van de juiste bandenspanning heeft een aanzienlijke invloed op de auto, wat resulteert in meer rijcomfort en een verbeterde veiligheid voor de bestuurder op de weg.

Moderne functies voor veiliger rijden

Tegenwoordig hebben veel moderne auto’s een geavanceerd controlesysteem voor de bandenspanning. Het systeem houdt de bandenspanning van de vier banden continu in de gaten. Ook de auto’s van Volvo zijn uitgerust met dit systeem, zij noemen het Tyre Pressure Monitoring System, oftewel TPMS. Naast het gebruikmaken van deze geavanceerde controlesystemen is het ook handig om een bandenspanningsmeter aan te schaffen.

Handmatige bandenspanningscontrole

Om de bandenspanning handmatig te controleren heeft u een bandenspanningsmeter nodig. Tegenwoordig zijn er twee soorten beschikbaar: analoge en digitale meters. Beiden zijn even nauwkeurig, maar digitale meters zijn over het algemeen makkelijker af te lezen.

Voordat u de bandenspanning van uw auto gaat controleren is het belangrijk dat de banden koud zijn en dat u geparkeerd staat op een vlakke ondergrond. Als de meetwaarden van de banden te hoog of te laag zijn dan kunt u met de luchtcompressor extra lucht aan toevoegen of laten ontsnappen. Het is van essentieel belang dat u ook het reservewiel niet vergeet te controleren.

Vermijd gevaar

Het hebben van een lekke band komt vaker voor dan u denkt. Dit kan veroorzaakt worden door scherpe voorwerpen op de weg, waardoor de band langzaam leegloopt. Als u het gevoel heeft dat u een lekke band hebt, is het belangrijk om onmiddellijk de bandenspanning te controleren en actie te ondernemen. Bij het rijden van een lekke band kan verdere schade veroorzaken en de kans op een klapband verhogen, wat levensgevaarlijk is.

Al met al is het belangrijk om uw bandenspanning regelmatig te controleren, voor uw veiligheid en de optimale prestaties van uw auto.