Het gebruik van een dakbox

Een dakbox kan heel handig zijn als u op reis gaat, naast de kofferbak is het een extra ruimte om uw bagage in op te bergen. In een dakbox kunt u veel dingen in kwijt, van reistassen tot ski’s. Bij het gebruik van een dakbox is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zoals het gewicht van de dakbox, de montage en het draaggewicht van de dakdragers, om veilig de weg op te gaan. 

Vind uw Volvo Dakbox

Zomer en winter

Veel mensen gebruiken een dakbox als zij op wintersport gaan, er kan namelijk veel in en het is ideaal om snowboards en ski’s in op te bergen. In de zomer laten veel mensen hun dakbox in de garage staan, wat kan leiden tot overvolle kofferbakken. Echter, dit is niet de meest veilige of praktische oplossing. Daarom kan het gebruik van een dakbox in de zomer ook zeer nuttig zijn.

Een dakbox efficiënt en veilig gebruiken

Volgens Niklas Byvik, productmanager accessoires bij Volvo Car Zweden, zijn er twee belangrijke punten waar op gelet moet worden: hij moet stevig gemonteerd worden op het dak en hij moet sterk genoeg zijn om al uw spullen te beschermen. Het komt vaak voor dat een dakbox los komt van de auto tijdens ongelukken of hard remmen. Niet alleen de dakbox, maar ook de inhoud ervan. De inhoud van de dakbox kan eruit vliegen en zo het voertuig van de voor- of achterligger beschadigen, terwijl de dakbox niet losgekomen is. Bij een botsing moeten dakboxen bestendig zijn tegen een ongeluk van 30 km/u, volgens de industrienormen. Veiligheid is de nummer één prioriteit van Volvo en daarom zijn de dakboxen van Volvo bestendig tegen een botsing van 40 km/u. 

Een dakbox heeft een negatieve invloed op het brandstofverbruik van de auto. Gemiddeld ligt het brandstofverbruik 10% hoger met een dakbox. Dit komt doordat het rijden met een dakbox zorgt voor meer aerodynamische weestand. Tegenwoordig zijn er echter dakboxen die goed zijn ontworpen om de weestand te verminderen. Als er geen gebruik wordt gemaakt van dakdragers en een dakbox wordt er geadviseerd om deze te verwijderen, om onnodig brandstofverbruik te voorkomen. 

Auto’s die uitgerust zijn met dakdragers kunnen niet allemaal hetzelfde gewicht aan, dit verschilt per auto. Let er dus goed op hoeveel het gewicht is van de dakbox, inclusief de inhoud ervan. Het is belangrijk om binnen de gewichtslimieten te blijven, omdat het schade kan veroorzaken als de dakdragers overbelast zijn door overgewicht.  

Op zoek naar een dakbox?

Tips voor het kopen van een dakbox

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een dakbox. Is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Denk hierbij aan het draagvermogen van uw dakdragers, het gewicht van de dakbox, de aanwezigheid van lussen of haken om de inhoud vast te zetten, en een gevoerde onderkant van de koffer om geluidsoverlast in de auto te voorkomen. Deze factoren spelen een cruciale rol voor een comfortabele en zorgeloze rit met een dakbox.  

Heeft u hulp nodig bij het aanschaffen van een dakbox die perfect bij u aansluit? Neem gerust contact met ons op.