Autorijden tijdens het coronavirus: tips van ons

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Iedereen moet zoveel mogelijk proberen thuis te blijven. Maar dat kan natuurlijk niet altijd, soms moet u ergens naartoe met de auto. Wij hebben tips hoe dit zo hygiënisch mogelijk kan.

Het belangrijkste is dat u contact met andere mensen tot een minimum beperkt. Als u toch ergens naartoe moet met de auto, neem dan een paar simpele maatregelen. In het ideale geval gaat u nergens heen. Is het toch noodzakelijk, reis dan bij voorkeur alleen. Maar ook dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Als u samen met iemand in de auto zit, wees er dan zeker van dat deze persoon niet verkouden is of symptomen heeft die gerelateerd zijn aan het coronavirus, zoals problemen met de luchtwegen. Zorg ervoor dat u de gegevens van de andere passagiers hebt, zodat u contact met ze kunt opnemen als u er later achter komt dat u besmet bent. Gaat u tanken, maak dan altijd gebruik van de plastic handschoenen die bij het tankstation hangen. Nog beter: zorg dat u er een aantal in uw dashboardkastje hebt liggen!

In de auto zit u in een cocon, u komt natuurlijk niet in contact met anderen als u onderweg bent naar de supermarkt, de apotheek of het afhaalrestaurant. Toch is reizen met de auto niet helemaal zonder risico.

Delen van de binnenkant die u moet desinfecteren: Stuur, versnellingspook, handrem, portiergrepen, knoppen radio en infotainment, stengels aan de stuurkolom: zowel ruitenwisser als richtingaanwijzer, armsteunen, stoelverstelling, raamstijlen

Twee handige hulpjes om het interieur van uw auto te desinfecteren: isopropanol en een microvezeldoekje.

Desinfecteer uw stuur

Als u fysiek contact hebt gehad met andere mensen en vervolgens gaat autorijden, dan zijn er een paar dingen die u even moet doen. Desinfecteer alle oppervlakken die u aanraakt voor en na de rit, vooral als u de auto met iemand deelt of iemand een lift geeft.

Wat u sowieso moet doen, is het stuur, de versnellingspook, de handrem, de deurgrepen, de knoppen van uw radio en het touchscreen van uw infotainmentsysteem desinfecteren. Vergeet ook de stengels van de richtingaanwijzers en ruitenwissers niet en de knoppen van de cruise control. Sla bovendien de armsteunen, de stoelverstelling (elektrisch of mechanisch), de elektrische raambediening, de raamstijlen en de portiergrepen aan de buitenkant (ook die van de bagageruimte) niet over. Voor taxichauffeurs en andere mensen die vaak passagiers meenemen, is dit extra belangrijk.

Welke middelen u daarvoor kunt gebruiken? Heel simpel: veel spullen die u misschien al in huis hebt. Desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent is effectief tegen het coronavirus en ook isopropanol (wat toegepast wordt als ontsmettingsmiddel in de gezondheidszorg) is prima om te gebruiken. Ze brengen geen schade toe aan de oppervlakken in u auto. Sterker nog, autofabrikanten en dealers gebruiken ze zelf ook om onderdelen te desinfecteren. U kunt zelfs alcohol gebruiken om de stoelbekleding en andere zachte oppervlakken in de auto schoon te maken. Pas alleen een beetje op met de dosering.

Alcohol beschadigt de (kunst)leren bekleding in principe niet, maar u moet ook niet als een malle gaan schrobben. Dan kan het materiaal verkleuren. Poetst u voorzichtig en drukt u niet te hard, dan is er niets aan de hand. Behandel het leer na het reinigen wel even met een beschermend middel voor het leer.

Delen van de buitenkant die u moet desinfecteren: Deurgrepen, deurlijst, handgreep achterklep

Aan de buitenkant van de auto desinfecteer u de delen die u aanraakt. Dat zijn voornamelijk de deurgrepen en de handgreep van de achterklep. Dit is extra belangrijk voor taxichauffeurs en andere automobilisten die passagiers vervoeren.

Gebruik daarvoor nooit waterstofperoxide, want de kans is groot dat de lak van uw auto beschadigt. Vermijd schoonmaakproducten die ammonia bevatten voor het poetsen van de touchscreens. Microvezeldoekjes zijn ideaal voor het reinigen van uiteenlopende oppervlakken.

Veilig tanken

Als u met de auto op pad gaat, moet u vroeger of later tanken. Wees bij het tankstation alert op uw hygiëne. Minimaliseer het contact met het personeel, tank zelf (in sommige landen is dit niet zo vanzelfsprekend als in Nederland) en was na afloop direct uw handen. Kan dat niet, desinfecteer ze dan met desinfecterende gel. Zorg ervoor dat u die in de auto hebt.

In het beste geval gaat u tanken bij een onbemande pomp en gebruikt u een contactloze betaalmethode om af te rekenen. Gooi de tank helemaal vol, zodat u even vooruit kunt.

Sommige maatregelen mogen dan nogal drastisch lijken, het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Hoe kleiner we de kans op verspreiding van het virus maken, des te sneller wordt ons leven weer normaal. Wees alert, maak zo min mogelijk contact met anderen en als u met de auto reist, doe dat dan alleen. Vergeet daarbij niet om uw handen grondig te wassen en desinfecterende gel te gebruiken.